Şeker Hastalarındaki Göz Hasarı Körlüğe Gitmeden Önlenebilir

Bölgesel yerel gazete haberleri, köşe yazıları, son dakika haberleri, Türkiye ve Ege gündemi, İzmir, İzmir bölgesinin en köklü internet gazetesi Poyraz Gazetesi.

merkez saglik
Şeker Hastalarındaki Göz Hasarı Körlüğe Gitmeden Önlenebilir
Buca'daki Şerif Tikveşli İlkokulu'nda velilerin katıldığı seminerde konuşan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Safiye Yılmaz, şeker hastalarında oluşan göz tahribatının erken tanı ile körlüğe gitmeden önlenebileceğini söyledi.
Şeker (diyabet) hastalığının bir çok organda hasara yol açtığını anlatan Prof.Dr. Safiye Yılmaz, ülkemizde diyabetin her geçen gün görülme sıklığının arttığını belirterek, "Diyabet ciddi organ kayıplarına neden olan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen kronik bir hastalıktır. Hastalığın uzun dönem etkilerinde kalp-damar hastalıkları, böbrek sorunları, göz sorunları, körlük ve felç görülmektedir" dedi.
Diyabetin hastalarda bazı göz bozukluklarına zemin hazırladığına dikkat çeken Özel Ata Sağlık Hastanesi'nde görevli Dr. Yılmaz, "Örneğin göz tansiyonu (glokom) ve katarakt (göz merceğinin bulanıklaşması) şeker hastalarında normalden iki kat fazla görülmektedir. Ayrıca kas tutulumu ile şaşılık ortaya çıkabilir.  Fakat en önemli göz bozukluğu diyabete bağlı retinopati'dir. Diyabete bağlı retinopati, tüm dünyada görme kaybı yapan nedenlerin başında gelmektedir. Her yıl dünyada 25.000 şeker hastasını kör bırakmaktadır. Kör olma riski şeker hastalarında şeker hastası olmayanlara göre 25 kat daha fazladır. Diyabetik retinopati, şeker hastalarının yaklaşık yarısında hafif ya da şiddetli düzeyde görülür" diye konuştu.
Diyabetik Retinopati Önde Gelen Körlük Nedenleri Arasında Yer Alıyor
Diyabette göz sorunları gelip geçici görme bozukluklarından, çift görmeye, kalıcı görme kaybına kadar bir çok farklı formda kendini gösterebileceğini ifade eden Dr. Yılmaz, şunları söyledi : "Diyabetik retinopati günümüzde gelişmiş ülkelerde dahi 20-65 yaş grubunda önde gelen körlük nedenlerindendir. Diyabetli hastada en sık karşılaşılan göz sorunu tıp dilindeki adıyla "diyabetik retinopati” dir. Diyabete bağlı olarak göz duvarının en içteki tabakası olan ve görme hücrelerinin yer aldığı ağ tabaka yani "retina” hasarıdır. Erken evre diyabetik hastalarda rahatsızlık kendini kanama ve sızıntılar şeklinde göstermektedir. İlerleyen evrelerde bu sızıntıları önlemek için yeni damarlar oluşur ancak bu oluşan yeni damarlar doğal damarların yapısında değildir ve kendileri de kanama ve sızdırmaya neden olurlar. Böylece bir kısır döngü ortaya çıkmış olur. Şekerin yarattığı tahribatı  körlüğe gitmeden önleyebiliyoruz. Yine hastanın tansiyonunun yüksek olması böbrek hastalığının olması  hamilelikte en çok bozan bir faktördür aslında" Dr. Yılmaz konuşmasının ardından velilerin sorularını yanıtladı. Toplantıyı düzenleyen İzmir Güzelyalı Hatay Lions Derneği yöneticileri de, Dr. Yılmaz'a katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi.

GazetePoyraz.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir. 29.03.2024 10:38:35. #1.11

#ŞU AN BURADASINIZ: Şeker Hastalarındaki Göz Hasarı Körlüğe Gitmeden Önlenebilir Son dakika merkez haberleri, merkez son dakika haber, merkez son dakika, son dakika merkez, merkez haber sayfamızda merkez haberleri okuyabilir, merkez son dakika haberleri ve güncel merkez gelişmelerini görebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.